Reżyseria: E. Elias Merhige
Scenariusz: Steven Katz
Produkcja: Luksemburg, USA, Wielka Brytania
Data produkcji: 7.12.2001 (Polska), 15.05.2000 (Świat)
Gatunek: horror
Czas trwania: 1 godz. 32 min.
W rolach głównych wystąpili: John Malkovich, Willem Dafoe
Fabuła:
Jest rok 1922. Niemiecki reżyser- F. C. Murnau postanawia rozpocząć realizację marzenia swego życia- przerażającego horroru. Murnau chce, by jego dzieło zatrzymało bicie serc u widzów. Idealnym tematem wydają się wampiry- tajemnicze stworzenia, jednocześnie wzbudzające strach i zainteresowanie. By film był jak najbardziej realistyczny, ekipa filmowa przenosi się do Czechosłowacji, by w opuszczonym zamku rozpocząć zdjęcia. Zarówno aktorzy jak i technicy od dawna zastanawiali się, kto w filmie zagra główną rolę- hrabiego Orlok, gustującego w krwawych daniach. Sam reżyser nie podaje im zbyt wielu informacji- aktor nazywa się Max Schreck i ma dość nietypowe metody pracy. Kiedy w końcu dochodzi do spotkania z nim, wszystkim przechodzą dreszcze po plecach- oto widzą przed sobą najprawdziwszego wampira! No a przynajmniej czlowieka, który tak wygląda. Schreck nigdy nie pokazuje się bez charakteryzacji, nigdy też nie wychodzi ze swojej roli- jakby ciągle grał. Rzadko się odzywa i unika towarzystwa. Nic dziwnego, że nie wzbudza sympatii. W miarę upływu czasu członkowie ekipy filmowej zaczynają się go po prostu bać. Rodzą się podejrzenia, że nie jest to zwykły aktor, tym bardziej, że na planie dochodzi do coraz liczniejszych i barcz bardziej tajemniczych wypadków...
_________________ ŚWIATA W RYZACH NIE TRZYMA MIŁOŚĆ, WIARA CZY NADZIEJA ALE I TYLKO EMPATIA...
<3 Malkovicz
Mi się film podobał bardzo, ale może to dlatego, że wielbie Malkovicza, nie wiem sama. Oglądałam go dośc dawno i juz trochę nie pamiętam, ale wiem że oglada sie go z przyjemnością.