Wysłany: 2011-02-27, 16:59 Matura ustna z polskiego - wampiry
Hej, witam.
Wybrałem temat na maturę ustną z polskiego:
Motyw wampira w kulturze europejskiej. Przedstaw na podstawie wybranych dzieł literatury grozy i ich adaptacji filmowych.
Co byście mogli mi polecić drodzy użytkownicy do opracowania tematu, źródła, tytuły. Zakupiłem jak na razie książkę Marii Janion, Wampir. Biografia symboliczna. Jeszcze nie miałem okazji jej przeczytać, została mi polecona podobno dość dobrze został przedstawiony temat. Czy to wystarczy do opracowania tematu, gdyż nie wiem czy podczas mojej wypowiedzi mam przytoczyć tytuły i się do nich odwołać czy po prostu wyciągnąć mam wszelkie wnioski z tego co przeczytam/obejrzałem i opracować jeden ogólny temat?
Dysponuje jak na razie filmem Wywiad z Wampirem.
Trochę mnie drażni cześć tematu "w kulturze europejskiej", nie wiem dokładnie jak mam to rozumować.
Co jeszcze moglibyście polecić, doradzić. Będę wdzięczny za jakiekolwiek rady, bo jak na razie nie wiem jak do tego tematu podejść, oczywiście najpierw przeczytam powyższą książkę.
W kulturze europejskiej można w tym przypadku zrozumieć że zakres tematu sięga od samego poczatku kultury europejskiej zaczynając od Lamii w mitologii greckiej idąc przez motyw wampira w chrześwjaństwie i wierzeniach pogańskich kończąc na współczesnych poglądach. Natomiast zakres tematyczny to tylko wampiry "europejskie i wierzenie z tego obszaru.
Na Twoim miejscu skupiłbym się na różnorodności przedstawianych wampirów w kulutrze. Pokaż jak bardzo różnią się sposoby pokazywania wampirów przez różnych twórców. Od wampira bezmyślnej bestii po rozwinięte kulturowo wampiry w Wywiadzie.
Plan ramowy takiej prezentacji moim zdaniem powinien wyglądać tak:
III. Plan ramowy wypowiedzi:
1. Określenie problemu
- Początki, rozwój i ewolucja mitu wampira
- Rożne sposoby postrzegania zjawiska wampiryzmu
2. Kolejnośc prezentowanych treści
a. Wampir - demoniczna postać z odległych wieków
b. Rodowód wampira
- legendy, wierzenia, mity
c. Wampir inspiracją dla twórców literackich
- potwór budzący grozę i przerażenie
- bohater inteligentny i pozytywny
- demoniczne kobiety-wampiry
d. Wampir bohaterem filmów
3. Wnioski:
-Motyw wampiryzmu mocno zakorzeniony w kulturze róznych narodów
-Ponadczasowość motywu wampira bedącego natchnieniem twórców literackich i filmowych
- Różne oblicza wampiryzmu i różnorodność przedstawiania postaci wampira.
_________________ This shitty world sometimes produces a rose..
Korzystając z faktu, że taki temat jest już założony pozwolę sobie na offtop.
Z tego co wiem, motyw wampira w liceum jest omawiany. Niestety nie w moim jak na razie. Pierwszy okres minął, ludzie z innych szkół motyw wampira mają już za sobą natomiast magiczne IV LO nawet o tym nie wspomina.
I tutaj pojawia się moje pytanie; czy na maturę ustną mogę wybrać temat wampiryzmu chociaż nie był on omawiany?
_________________ Pożrę nie tylko Twoje ciało ale i duszę.
Na swojej maturze omawiałem wymyślony przeze mnie temat pt. "Anioły i demony w literaturze fantasy a kontekst biblijny." Korzystałem z książek Kossakowskiej i Piekary.
Co do tematu, nikt mi nie robił problemów, wystarczy jedynie odpowiednio wcześniej zgłosić to, najlepiej do swojego polonisty.
_________________ We are like the living dead
Craving for deliverance
With a frozen heart and a soul on fire
W kulturze europejskiej można w tym przypadku zrozumieć że zakres tematu sięga od samego poczatku kultury europejskiej zaczynając od Lamii w mitologii greckiej idąc przez motyw wampira w chrześwjaństwie i wierzeniach pogańskich kończąc na współczesnych poglądach. Natomiast zakres tematyczny to tylko wampiry "europejskie i wierzenie z tego obszaru.
Na Twoim miejscu skupiłbym się na różnorodności przedstawianych wampirów w kulutrze. Pokaż jak bardzo różnią się sposoby pokazywania wampirów przez różnych twórców. Od wampira bezmyślnej bestii po rozwinięte kulturowo wampiry w Wywiadzie.
Cairath napisał/a:
Plan ramowy takiej prezentacji moim zdaniem powinien wyglądać tak:
III. Plan ramowy wypowiedzi:
1. Określenie problemu
- Początki, rozwój i ewolucja mitu wampira
- Rożne sposoby postrzegania zjawiska wampiryzmu
2. Kolejnośc prezentowanych treści
a. Wampir - demoniczna postać z odległych wieków
b. Rodowód wampira
- legendy, wierzenia, mity
c. Wampir inspiracją dla twórców literackich
- potwór budzący grozę i przerażenie
- bohater inteligentny i pozytywny
- demoniczne kobiety-wampiry
d. Wampir bohaterem filmów
3. Wnioski:
- Motyw wampiryzmu mocno zakorzeniony w kulturze róznych narodów
- Ponadczasowość motywu wampira bedącego natchnieniem twórców literackich i filmowych
- Różne oblicza wampiryzmu i różnorodność przedstawiania postaci wampira.
Czyli plan ramowy w pełni odwzorowuje mój temat? Jakie książki i ich adaptacje mógłbym uwzględnić jeszcze?
Czy książka Marii Janion Wampir. Bibliografia Symboliczna pomoże mi w realizacji punktów za wyjątkiem właśnie 2C oraz D? Mam wiedzę tylko z filmów oraz emitowanych seriali. Pozdrawiam