reżyseria Juliusz Machulski
scenariusz Adam Dobrzycki
zdjęcia Arkadiusz Tomiak
muzyka Michał Lorenc
czas trwania: 95
dystrybucja: Monolith Films
Pewnej nocy w tajemniczych okolicznościach ginie mieszkający samotnie na odludziu mężczyzna. Ślad po nim zaginął. W jego zagrodzie pojawia się rodzina Makarewiczów. Wszystkim ciekawskim pytającym o Romana odpowiadają, że wyjechał „za pracą”.
Obsada
Robert Więckiewicz jako Makarewicz
Małgorzata Buczkowska jako jego żona
Janusz Chabior jako dziadek Makarewicz
Krzysztof Stelmaszyk jako komendant
Katarzyna Kwiatkowska jako policjantka
Antoni Pawlicki jako ministrant
Ja oglądałam. Podobało mi się. Jak na polski film - świetny.
_________________ Pożrę nie tylko Twoje ciało ale i duszę.
Jak dla mnie przyjemny, lekki film z którego jak najbardziej można się pośmiać. Moment w którym bohaterowie grają kołysankę i się zmieniają jest świetny :mrgreen:
_________________ Bardzo jest możliwe, że następny dzień będzie lepszy na pożegnanie się z tym światem niż ten dzisiejszy. I tak się to ciągnie już kilka wieków...
popieram ten motyw jest zaje*** wręcz no i oczywiście uważam że teksty z filmu staną się bardzo popularne w życiu codziennym jak to w Polsce często bywa
ani polskie kino ani komedie nie są czymś, za czym przepadam, jednak "Kołysanka" wywarła na mnie naprawdę pozytywne wrażenie.
oryginalnie i zabawnie, ponadto ogromny plus za przełamanie schematu, bo okazuje się, że wampir nie koniecznie musi być arystokratą mieszkającym w ponurym zamku na odludziu, bo równie dobrze odnajdzie się w roli wieśniaka na "swojskiej" wsi
zgadzam się, że motyw z przemianą jest genialny, ale moim ulubieńcem i tak jest "sto piw" :mrgreen:
_________________ "Idealista jest niepoprawny: jeżeli się go wyrzuci z nieba, robi sobie ideał z piekła" Nietzsche
Bella.Hale, zgadzam się z tobą całkowicie. Sztuczność aktorów zabija każdy dobry scenariusz. Kiedyś polskie filmy ale tylko te czarno białe oglądało się z przyjemnością. Teraz kopiujemy wszystko co się da: Niania, Brzydula itp. A jak już wymyślą ciekawą fabułę to aktorzy ją zrujnują swoją "grą".
_________________ Life is beautiful, only people are fucked up...
A jak już wymyślą ciekawą fabułę to aktorzy ją zrujnują swoją "grą".
Iiii tam.
Czepiacie się.
Mnie się ten czarny humorek podobał. A zwłaszcza "Dzieeeci, kolacja"
Film jest specyficzny, bo inny niż większość polskiej kinematografii (jeżeli to nie za duże słowo jak na rodzime produkcje).
A swoją drogą, polscy producenci nie inwestują zazwyczaj w wysokobudżetowe filmy, które nie są komediami romantycznymi.
A jeżeli komedie romantyczne w Polsce to najczęściej remake kultowych komedii zagranicznych.
Ja rozumiem, że jeśli zżynać to od najlepszych, ale "wersja polish" jest jest zawsze na jedno kopyto; ani śmieszna ani romantyczna.
Niektóre polskie filmy są dobre, zaznaczam, niektóre i te starsze ;-)
_________________ Don`t fear the reaper...
IzaBella [Usunięty]
Poziom: 3
HP: 0/44
0%
MP: 21/21
100%
EXP: 3/9
33%
Wysłany: 2010-09-27, 18:44
A ja mimo pozytywnych rekomendacji nie mam zamiaru tego oglądać, bo nie wierzę, że jakikolwiek polski reżyser potrafi nakręcić dobry film o wampirach. Z założenia musi to być straszliwy kicz.